Bahan2
Meringue
4 biji putih telur
2 sudu besar gula icing (x pakai gula icing pun, blend kering je gula biasa)
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh vanilla (kadang2 x bubuh pun)
1/2 sudu teh cuka (yang ni pun kadang2 x bubuh)
fresh cream
1 cup non dairy whipping cream
2 sudu besar gula icing
Buah2an masam
Cara2
1. Preheat over
2. Pukul putih telur sampai kembang (soft peak)
3. Masukkan tepung jagung
4. Sambil pukul telur, masukkan gula sikit2
5. Kalau telur yang kita pukul tu tak jatuh bila kita terbalikkan bekas dia mata pun dh silau sebab berkilat, kira dh boleh stop la tu.
6. Dgn suhu 100-120drjh celcius, bakar selama 1 - 1 1/2 jam.
fresh cream
pukul whipping cream sambil masukkan gula sikit2.
Nota kaki:
1. kalau guna cooking whipping cream, mula2 pukul cream dia akan bercampur air dulu. Jgn buang air dia, teruskan pukul sampai jd fresh cream. Akan amek masa compare kalau guna non dairy.
2. Guna non dairy whipping cream, tahap pengembangan dia lg banyak & boleh salut semua bahagian meringue kalau suka.
2. Kalau guna gula biasa, hasilnya x memberangsangkan. Kena guna gula icing jugak.
3. Cuka boleh ganti dengan cream of tar tar.
4. Resepi asal menggunakan 1 cup gula. (manis woo..)
No comments:
Post a Comment